Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2008


Δ Ε Λ Τ Ι Ο ΤΥΠΟΥ 15 Νοεμβρίου 2008

Κατά την 14.11.2008, οι νόμιμοι εκπρόσωποι της “Ένωσης Πολιτών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ”, αποδεχόμενοι αντίστοιχη πρόσκληση, έγιναν δεκτοί από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνο Γκλέτσο καθώς και από τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Σωτήρη Χατζηγάκη, στους οποίους τέθηκαν αναλυτικά και με κάθε δυνατή λεπτομέρεια καθώς και με πλήρη τεκμηρίωση τα σοβαρότατα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι υπόδικοι και οι καταδικασμένοι, εξ αιτίας των γνωστών απάνθρωπων και απαράδεκτων συνθηκών των ελληνικών φυλακών καθώς και εξ αιτίας της επιβολής εξοντωτικών και ομοίως απάνθρωπων ποινών πολυετών καθείρξεων εις βάρος κυρίως νέων ανθρώπων, που είχαν την ατυχία να εμπλακούν και να εξαρτηθούν από τα ναρκωτικά.
Τόσο ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου όσο και ο ίδιος ο Υπουργός Δικαιοσύνης διαβεβαίωσαν τους εκπροσώπους της «Ένωσης Πολιτών», ότι δεσμεύονται να προβούν εντός των αμέσως προσεχών ημερών στην άμεση επίλυση όλων των προβλημάτων των φυλακισμένων, με τη λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων, αφού πλέον έχει γίνει κατανοητό, ότι η επικρατούσα σημερινή κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Έτσι, με βάση τις διαβεβαιώσεις του κ. Υπουργού, μεταξύ των άλλων, πρόκειται αμέσως να γίνει η ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της Απόφασης – Πλαισίου 2004/757/ΔΕΥ του Συμβουλίου της Ευρώπης, ώστε να πάψει η επιβολή εξοντωτικών ποινών πολυετών καθείρξεων καθώς και αυτής της έσχατης των Αποινών, δηλαδή της ισόβιας κάθειρξης, εις βάρος των εμπλακέντων με τα ναρκωτικά και, κυρίως, εις βάρος νέων ανθρώπων, που, ως γνωστό, κρίνονται και χαρακτηρίζονται ως δήθεν έμποροι ναρκωτικών, ενώ είναι άρρωστοι χρήστες. Όπως είναι γνωστό, η Απόφαση-Πλαίσιο 2004/757/ΔΕΥ καθορίζει τα συστατικά χαρακτηριστικά των εγκληματικών πράξεων για τη διακίνηση ναρκωτικών και επιβάλει την υποχρέωση στα κράτη μέλη της ΕΕ να καθορίσουν στην εθνική νομοθεσία τους, για αυτές τις εγκληματικές πράξεις, μία μέγιστη ποινή, κυμαινόμενη σε ελάχιστο και μέγιστο όριο. Αυτή η απόφαση στο χώρο της Ελευθερίας Ασφάλειας και Δικαιοσύνης της ΕΕ αποτελεί πλέον ισχύουσα κοινοτική νομοθεσία, είναι μέρος του τρίτου πυλώνα της ΕΕ, σύμφωνα με την συνθήκη του Maastricht και δεσμεύει τα κράτη μέλη για την εφαρμογή της. Η ΕΕ, με τη στρατηγική της για τον περιορισμό της διακίνησης ναρκωτικών, έχει καλέσει τα κράτη μέλη της να εναρμονίσουν το ποινικό τους δίκαιο με μέγιστες ποινές (Απόφαση-Πλαίσιο 2004/757/ΔΕΥ) ακολουθώντας τα σύγχρονα προγράμματα ποινικής και αντεγκληματικής πολιτικής των Δυτικών χωρών, τις τελευταίας δεκαετίας, και να καθορίσουν την πρόληψη και ενημέρωση (Απόφαση 1150/2007/ΕΚ) και την μείωση της χρήσης ναρκωτικών ως τη βασική αρχή στη ποινική και αντεγκληματική τους πολιτική και όχι την αυστηροποίηση και την μηδενική ανοχή των ποινών στο κατασταλτικό σύστημα τους.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις και τις διαβεβαιώσεις του κ. Υπουργού, έχουν ήδη διαπιστωθεί τα αδικαιολογήτως μη επιλυθέντα μέχρι σήμερα προβλήματα όλων των φυλακισμένων καθώς και οι επικρατούσες απάνθρωπες και απαράδεκτες συνθήκες στις φυλακές, που δεν τιμούν τη Χώρα μας, ούτε τον πολιτισμό, και πρόκειται αμέσως αυτά να επιλυθούν και να αντιμετωπίζονται στο εξής οι φυλακισμένοι ως ανθρώπινα όντα, ως πολίτες και ως άνθρωποι με ανάγκες αλλά και με αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα.
Η Ένωση Πολιτών, εξακολουθώντας να παρέχει με την ίδια αποφασιστικότητα την αμέριστη συμπαράστασή της στους κρατούμενους (καταδικασμένους και υπόδικους) εύχεται και ελπίζει, ότι, επί τέλους, θα γίνουν πράξη οι απαιτούμενες άμεσες και κατεπείγουσες ενέργειες, χωρίς άλλες καθυστερήσεις, προκειμένου να πάψει η δικαιολογημένη αντίδραση και οι απεγνωσμένες κινητοποιήσεις των κρατούμενων (απεργία πείνας) και να ανατείλει το φως της Δικαιοσύνης στον σημερινό ερεβώδη χώρο των φυλακών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: